De gezondheid van de Briard

CSNB

(bron: www.gencouns.nl/csnb-1.php)

 Congenitale Stationaire Nachtblindheid (CSNB, ook wel retinadystrofie genoemd) is een erfelijke afwijking van het netvlies (retina). Door deze afwijking treedt er een (aangeboren) nachtblindheid en een verminderd gezichtsvermogen overdag op. Dit verminderde gezichtsvermogen overdag kan enorm variëren, van een vrijwel normaal gezichtsvermogen tot ernstige blindheid. De aangetaste dieren vertonen naast het beperkte gezichtsvermogen ook een abnormaal electroretinogram (ERG). De problemen die een hond met CSNB ervaart kunnen variëren van moeilijk de weg kunnen vinden in het donker tot gedragsproblemen als gevolg van totaal gezichtsverlies in donkere ruimtes of zelfs bij daglicht. Er bestaat geen therapie tegen CSNB, aangetaste pups zullen er, voor zover mogelijk, mee moeten leren leven.

Een DNA-test voor CSNB
Tot nu toe is CSNB alleen beschreven bij de Briard. De afwijking vererft autosomaal recessief, dat wil zeggen dat een hond van beide ouders de “foute” erfelijke aanleg moet hebben gekregen om lijder aan CSNB te zijn. Dragers hebben slechts één afwijkend gen en zullen geen klinische verschijnselen krijgen. Tot een aantal jaren geleden konden dragers slechts geïdentificeerd worden wanneer zij gepaard werden aan een andere drager en een lijder verwekten. De DNA-test stelt fokkers in staat om bij potentiële fokdieren al op jonge leeftijd te laten onderzoeken of ze genetisch vrij zijn van de afwijking, drager zijn of aan de afwijking zullen gaan lijden. Op deze wijze is een effectieve selectie tegen deze afwijking mogelijk.
De CSNB DNA-test geeft drie mogelijke resultaten:

  • Uw hond is vrij en heeft twee gezonde allelen (CSNB/CSNB). De hond zal geen verschijnselen van CSNB krijgen en, minstens zo belangrijk, kan de afwijking niet doorgeven aan de volgende generatie.
  • Uw hond is drager en heeft één gezond allel en één ‘defect’ allel (CSNB/csnb). De hond zal geen verschijnselen van CSNB krijgen maar zal wèl het mutante allel aan de helft van zijn of haar nakomelingen doorgeven.
  • Uw hond is lijder en heeft dus twee defecte allelen (csnb/csnb). De hond zal het afwijkende allel aan al zijn nakomelingen in de volgende generatie doorgeven en zal de nadelen van verminderd gezichtsvermogen ondervinden. Hij zal aan CSNB gaan lijden.

—————————————————————————————————-

Ectopische Urehter

 

Alles over deze afwijking kunt u vinden via de volgende link

http://maison-le-chameau-aveugle.nl/?page_id=501

 

 

———————————————————————————————————–

Heupdysplasie

Heupdysplasie (HD) is een aandoening die frequent wordt waargenomen bij grote en middelgrote honden, maar soms ook bij honden van kleine rassen. Ook bij rasloze honden komt HD voor. Heupdysplasie is een ontwikkelingsstoornis van de heupgewrichten, deze wordt veroorzaakt door erfelijke aanleg en milieufactoren.

- aandoeningen hond/heupdysplasie.jpg

De pups worden in de regel geboren met in aanleg normale heupgewrichten; de deformatie van de heupgewrichten vindt dus pas na de geboorte plaats. Bij honden die gaan lijden aan heupdysplasie ondergaan de heupgewrichten een progressieve, degeneratieve verandering. Deze wordt gekenmerkt door een verslapping van het gewrichtskapsel, zwelling, verslapping en scheuring van het ligamentum teres en abnormale ontwikkeling van heupkop en –kom. Hierbij wordt het gewrichtskraakbeen aangetast en aansluitend vinden meestal botwoekeringen (arthrose) plaats.

Voor meer informatie over heupdysplasie en de verschillende manieren om dit te onderzoeken wijs is jullie graag door naar de site van dierenkliniek sleeuwijk.

http://www.dierenklinieksleeuwijk.nl/honden/orthopedie/heupdysplasie

 

Comments are closed.